TÜRKİYE’NİN ALTINDA DEV BİR YARIK KEŞFEDİLDİ
Alman basınında yer alan habere göre, Göttingen Üniversitesi’nden araştırmacılar Türkiye’nin altında büyüyen bir yarık tespit etti. Bu yarık, Türkiye’den Irak’a doğru uzanan 1500 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Araştırma, dünyanın derinliklerindeki jeolojik süreçlerin anlaşılmasına önemli bir katkı sağlıyor.
NEO TETİS OKYANUSU’NUN KALINTILARI KOPUYOR
Araştırmanın baş yazarı Dr. Renas Koshnaw, yarığın Neotetis Okyanusu’nun kalıntılarının kopuşuyla ilgili olduğunu belirtti. “Bu levha bölgeyi aşağı çekmeye devam ediyor ve yarık, Türkiye’den Irak’a doğru takvim yaprağı gibi yayılıyor” ifadelerini kullandı.
ZAGROS DAĞLARI’NIN JEOLOJİK ÖNEMİ
Zagros Dağları, İran’ın güneydoğusundan başlayarak Türkiye’ye kadar uzanan 1500 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Bu dağ silsilesi, Afrika, Arap ve Hint levhalarının Avrasya levhasıyla çarpışması sonucu oluştu. Araştırmacılar, Zagros Dağları’nın altındaki okyanusal levhanın yer kabuğunu aşağı çekerek derin bir çöküntü oluşturduğunu keşfetti.
DEPREM RİSKLERİ VE JEOLOJİK MODELLER
Araştırma, yer kabuğundaki çöküntülerin sadece dağların ağırlığından kaynaklanmadığını, daha büyük jeolojik süreçlerin etkili olduğunu ortaya koydu. Geliştirilen jeodinamik modeller, maden yataklarının keşfi ve deprem risklerinin değerlendirilmesi gibi pratik uygulamalarda kullanılabilecek.
PROF. NACİ GÖRÜR’DEN UYARI
Yer bilimci Prof. Naci Görür, Bitlis-Zagros fay hattındaki olası bir depremin Diyarbakır’da büyük bir felakete yol açabileceğini belirterek, kentin deprem dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
NEO TETİS OKYANUSU NEDİR
Neotetis Okyanusu, günümüzden milyonlarca yıl önce Gondvana ve Lavrasya kıtaları arasında yer alan devasa bir okyanustu. Günümüzde Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizi gibi su kütleleri, bu eski okyanusun kalıntıları olarak kabul ediliyor.
More Stories
TBMM Dışişleri Komisyonu, 5 kanun teklifini kabul etti
Bilecik Pazaryeri Kaymakamı Kahraman’a iade-i ziyaret
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya’ya Resmi Ziyarette Bulundu