Ticaret savaşını başlatan ABD, Avrupa’nın silahlarını almamasından şikayetçi

ABD’li yetkililer, Avrupa ülkelerine son haftalarda verdikleri mesajlarda, ABD yapımı silah alımlarının sürdürülmesini istedi. Yetkililer, Trump’ın AB’yi hedef alan yaptırım tehditlerine değinmedi.

Reuters’a konuşan beş kaynağa göre bu talep, Avrupa Birliği’nin savunma ihalelerinde ABD şirketlerinin rolünü sınırlamaya yönelik adımlar atmasının ardından iletildi. AB’nin bu yaklaşımı, Avrupa savunma sanayisini güçlendirmeyi ve ABD’ye olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

Trump yönetiminin dış politikada attığı bazı adımlar, özellikle Ukrayna’ya yapılan yardımların kısa süreliğine kesilmesi ve Moskova’ya yönelik baskının hafifletilmesi, Avrupa’da ABD’nin güvenilirliğinin büyük oranda düşmesine sebep oldu.

Mart ayında Avrupa Komisyonu, Avrupa’yı Yeniden Silahlandır (ReArm Europe) adlı yeni bir savunma girişimiyle, askeri harcamaların artırılması ve ortak projelerin finanse edilmesi için 150 milyar euro borçlanmayı önerdi.

Bu plan, AB dışındaki firmaların rolünü zayıflatabilir. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 25 Mart’ta üç Baltık ülkesinin dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmede, ABD’nin Avrupa savunma alımlarında rol oynamaya devam etmek istediğini söyledi.

‘BİZİ DIŞLAMAYIN’

İki hükümet kaynağına göre Rubio, ABD’li firmaların dışlanmasının Washington tarafından olumsuz karşılanacağını ifade etti. Bazı Avrupalı diplomatlar da benzer uyarılar aldıklarını belirtti.

Rubio’nun bu hafta Brüksel’de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında konuyu yeniden gündeme getireceği bildirildi.

Dışişleri yetkilileri, “Transatlantik savunma işbirliği ittifakı güçlendirir” diyerek Avrupa’nın savunmasını geliştirmeye yönelik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını ancak ABD şirketlerinin dışlanmaması gerektiğini vurguladı. Letonya ve Estonya’dan konuya ilişkin yorum gelmedi. Litvanya ise açıklama yapmayı reddetti.

Trump yönetimi, Avrupa’nın kendi güvenliğinden daha fazla sorumlu olmasını isterken aynı zamanda Amerikan silah üreticileri için dış pazarların açık kalmasını hedefliyor.

Bu iki hedefin çatıştığı noktada, Avrupa’nın savunma harcamalarını iç pazarda tutma isteği öne çıkıyor. Avrupa Komisyonu’nun planı, AB dışındaki şirketlerin katılımına açık olduğunu söylese de, fiilen birçok idari ve teknik engel barındırıyor. Amerikalı yetkililer, bu durumdan giderek daha fazla rahatsızlık duyduklarını açıkça ortaya koyuyor.

Related Posts

Jet sosyetenin tatil cennetinde 1,5 kilogram altında dolaştı: Ortalığı birbirine kattı

Dünya jet sosyetesi ve milyarderlerinin tatil cenneti Mikonos’ta ki bir beach cluba gelen kolunda ve boynunda yaklaşık 1,5 kilogram altın ve pırlanta taşıyan kişi ilgi odağı oldu.

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Nepal-Çin sınırında muson kaynaklı selde kaybolan 18 kişi için kurtarma çalışması başlatıldı

Nepal-Çin sınır kapısı Rasuwagadhi’de yer alan Nepal-Çin Dostluk Köprüsü, şiddetli muson yağmurları nedeniyle Lende Nehri’nde yaşanan taşkınla tamamen yıkıldı. Nepal’de şiddetli muson yağışlarının neden olduğu sel sonucu, ülkeyi Çin’e bağlayan ana …

AKP’ye geçti, halka hizmeti kesti… “Hiçbir yatırım yapmayacağım rahat olun”

CHP’den istifa ederek AKP’ye geçen Gaziantep Karkamış Belediye Başkanı Mustafa Güzel, meclis toplantısında yaptığı açıklamayla ilçede hiçbir proje yapmayacağını ilan etti. Güzel’in “Ben olduğum sürece Karkamış’a hiçbir yatırım yapmayacağım” sözleri büyük tepki çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Numan Kurtulmuş ile görüşüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis’te, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya geldi. Görüşmenin ana gündeminde ‘Terörsüz Türkiye’ süreci var.

Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ açıklaması: Bu hayırlı sürecin yol kazası yaşanmadan, sabote edilmeden başarıyla neticelenmesini temenni ediyoruz

Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ açıklaması: Bu hayırlı sürecin yol kazası yaşanmadan, sabote edilmeden başarıyla neticelenmesini temenni ediyoruz