Gazeteci, müzisyen Sina Koloğlu, yapay zekânın sinema sektörü üzerinde yaratabilecek etki sebebiyle oluşan endişeye dikkat çekti.
Koloğlu, yapay zekânın senaryo yazabileceği ihtimali karşısında sektörün endişeli olduğunu belirtti.
Koloğlu, sosyal medyadan paylaştığı yazısında şunları kaydetti:
“ABD’de senaristlerin örgütü WGA (Writers Guild of America) mayıs ayı başında grev kararı aldı. Şartların iyileştirilmesi isteniyor. Bu arada sorunların arasından sıyrılan bir başlık var; yapay zekânın endüstride giderek artan gücü ve yarattığı endişe.
Senaristler bu tekniğin film ve dizi yazımına egemen olmasından endişeli. Time Dergisi ‘Bugün yeni bir teknoloji olan yapay zekâ, Hollywood’u bir kez daha alt üst etmeyi vaat ediyor. Yazarlar harekete geçti’ diye yazdı. Teknolojinin, bir yazarın yerini alacak kadar gelişmiş olmadığı söyleniyor.
Şu dijital platform tekelleri ise bu teknolojinin yaygınlaştırılmasından şikayetçi değil. İşi bir de bizim sektörden senaristlere sordum.
“Endüstri yapay zekâya emanet olacak”
Sektörün iyi işlere imza atan senaristlerinden Meriç Acemi yapay zekânın şu an ‘akla ilk geleni yazabilen bir yazar’ olduğu kanaatinde… ‘Alışılmış, hiçbir biriciklik içermeyen senaryolar. Bunların endüstride yeri var ve yapay zekâya emanet olacak gibi duruyor’ diye durum tespitinde bulundu.
“İyi bir yardımcı senarist olabilir”
Bu sektörün vazgeçilmez imzalarından biri Eylem Canpolat ‘Henüz kendisi üretemiyor’ diyerek şu yorumu yaptı:
‘Şu an iyi bir yardımcı senarist olabilir. Hayal gücü zayıf, eski senaryolardan referans alarak yapıyor. Yaşam deneyimi ve hayal gücünü de kullanabilirse bir gün…’.