Gece uykuda başlayan sessiz tehlike: Hastalığınızın ilk sinyali olabilir!

Parkinson Hastalığının Ön Belirtisi Olabilir: Huzursuz Bacak Sendromu

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Aylin Yaman, Parkinson hastalığı öncesinde huzursuz bacak sendromunun görülebileceğini belirtti. Bu sendromun sadece Parkinson’un bir belirtisi olmadığını, aynı zamanda demir eksikliği, kronik böbrek yetmezliği ve sinir hasarına bağlı olarak da ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yaman, özellikle Parkinson riski taşıyan bireylerde bu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Genç Yaşlarda da Görülebilir

Parkinson’un hareket sistemi bozukluklarına neden olan kronik bir nörolojik hastalık olduğunu aktaran Doç. Dr. Yaman, genellikle 60 yaş sonrasında ortaya çıksa da genç yaşlarda da görülebileceğini belirtti. Hastalığın 65 yaşından önce gelişen vakaların yaklaşık yüzde 5 ila 10’unu oluşturduğunu söyleyen Yaman, genç yaş Parkinson’u olan kişilerde huzursuz bacak sendromu yaşayanlarda detaylı tetkikler yapılmasının önerildiğini belirtti.

Gece Uykusuzluğu İlk Sinyal Olabilir

Huzursuz bacak sendromunun geceleri uykuya dalma zorluğuna neden olduğuna dikkat çeken Yaman, bu durumun yanı sıra koku alma duyusunda azalma, depresyon, kabızlık ve kas, eklem ağrılarının da Parkinson’un erken belirtileri arasında olduğunu belirtti. Hastalığın klasik belirtilerinin ilerleyen dönemlerde ortaya çıktığını vurgulayan Yaman, erken dönemdeki bu işaretlerin hastalığın erken teşhisi için önemli olduğunu ifade etti.

Erken Teşhis Hayat Kalitesini Yükseltiyor

Çevresel faktörlerin Parkinson hastalığının oluşumunda etkili olabileceğini belirten Doç. Dr. Yaman, pestisitlere, ağır metallere ve hava kirliliğine maruz kalmanın hastalığa yol açabileceğini söyledi. Ayrıca kafa travmalarının da risk faktörlerinden biri olduğunu vurgulayan Yaman, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanmamak gibi faktörlerin korunmada önemli olduğunu belirtti.

Parkinson hastalığının erken teşhisinin tedavi sürecinde büyük avantaj sağladığını belirten Doç. Dr. Aylin Yaman, hareketlerde yavaşlama, titreme, dengesizlik gibi belirtilerin yanı sıra huzursuz bacak sendromu, koku kaybı, depresyon gibi erken belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Erken teşhisin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını belirtti.

Related Posts

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Güneş kremi kullanımı yaz kış sürekli olmalı: Uzmanından kritik uyarılar

Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi kullanımı hayati önem taşıyor. Uzmanlar, güneş koruyucunun doğru seçilmesi, yıl boyu düzenli ve yeterli miktarda uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.