Elektrikli ısıtıcılar yakın kullanımda cilt rahatsızlığına neden olabiliyor

Elektrikli Isıtıcılar Ciltte Hasara Yol Açabilir!

Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, elektrikli ısıtıcılar veya ısı yayıcıların cilde yaklaştırılmaması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Balevi, kış aylarında yoğun ısıtıcı kullanımının ciltte “Eritema Ab İgne” rahatsızlığına sebep olabileceğini belirtti.

Balevi, kronik sıcak temasın ardından ortaya çıkan bu rahatsızlığın ilk aşamada belirtilerinin fark edilmediğini, ancak daha sonra ciltte renk değişimiyle kendini gösterdiğini ifade etti. “Özellikle kış aylarında ısınmak için ısıtıcıya ihtiyaç duyuluyor. Hasta genellikle bacağının yanına ısıtıcı yerleştiriyor veya uzun süre bacağının üstünde laptopla çalışıyor, fırında çalışıyor. Uzun süreli sıcak temasında ‘Eritema Ab İgne’ gelişebiliyor.” dedi.

Balevi, bu rahatsızlığın genellikle bacak bölgesinde görüldüğünü belirterek, hastaların bal peteği rengi veya morumsu koyu kahverengi lekeyle başvurduğunu ve nasıl oluştuğunu sorduğunu söyledi. “Hastanın durumunu analiz ederek, tanı koyuyoruz. Isıtıcı veya ısı yayan her türlü cihazın, deriye mümkün olduğunca yaklaştırılmaması önemli.” diye ekledi.

Biyopsi gerekebiliyor

Isı etkisiyle kızarıklığın lekeye dönüştüğünü belirten Balevi, hastalığın teşhisi için bazen biyopsiye başvurduklarını ve tanı konulduktan sonra hastaları ısıtıcıdan uzak durmaları konusunda uyardıklarını söyledi.

Isı kaynağından uzak durmanın rahatsızlığın ilerleyen haftalarda azaldığını belirten Balevi, çoğu hastanın birkaç hafta veya birkaç ay içinde tamamen iyileştiğini paylaştı. “İzlenen hastalarda deride anormal kabarma veya çökme gibi belirtiler varsa, tümörel gelişim olabilir. Bu durumda uyanık olmak ve bilinçli davranmak önemlidir.” dedi. (AA)

Related Posts

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün