İktidar geçtiğimiz gün İsrail ile tüm ticareti kestiğini belirtti. Gazze ve Filistin’e destek için yapılan protestoların ardından hükümetin açıklamasına dünya basınında da yer verildi. İş insanlarının dünyaca ünlü gazetelere verdiği röportajlarda ise ticaretin dolaylı yoldan aksamadan devam edeceği söylendi. Peki İsrail ile ticaret gerçekten bitti mi? İşte iş insanlarının röportajları…
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın açıklamaları dünya basınında geniş yer buldu. Bakanın açıklamalarına yer veren Reuters haber ajansına konuşan ve isimleri paylaşılmayan dört ihracat sektörü kaynağı, Türkiyeli ihracatçıların, aldıkları sıkı emirlerin ardından, İsrail’e ticarete devam edeceklerini ancak üçüncü ülkeler aracılığıyla göndermenin yollarını aradığını söyledi.
BBC: ERDOĞAN BASKI ALTINDAYDI
İngiltere’nin BBC haber sitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a atıfla, ‘Türk liderin, aylardır, İsrail’e karşı önlem açıklaması için hem muhalefetin hem de kendi müttefiklerinin siyasi baskısı altında’ olduğunu ifade etti. AK Parti’nin 31 Mart yerel seçimlerinde, 20 yılı aşkın süre içinde ‘en kötü yenilgisini’ yaşadığı yorumuna yer veren BBC, pek çok dindar seçmenin İsrail’e karşı sert tedbir çağrısında bulunan YRP’yi desteklediğini yazdı.
BBC, Türkiye’nin seçimlerden çok kısa bir süre sonra demir ve çelik de dahil 54 ürünün ihracatına kısıtlama getirdiğini, ardından da ticareti durdurma kararı aldığını hatırlattı.
“TÜRKİYE’NİN KARARI GEÇİCİ”
İngiltere’nin Financial Times gazetesi de konuya ilişkin haberinde, Türkiyeli yetkililerin İsrail’e yönelik bu kararın ‘geçici’ olduğuna işaret ettiğini, Ankara’nın şartlarının karşılanması durumunda söz konusu önlemlerin tersine çevrilebileceğini yazdı.
FT de BBC’ye benzer bir şekilde 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlere işaret ederek, Erdoğan’ın ülke içinde, özellikle de partisinin 20 yılı aşkın süre sonra yerel seçimlerde yaşadığı en büyük yenilginin ardından, İsrail’e karşı önlemleri artırma yönünde önemli bir baskı ile karşı karşıya olduğu yorumunda bulundu. FT, seçim sürecinde pek çok muhalefet adayının Erdoğan’ın İsrail’e karşı yeterli önlem almadığı eleştirisinde bulunduğunu hatırlattı. Gazete, Gazze’ye saldırılar başlamadan önce, Erdoğan’ın İsrail’le bir yakınlaşma politikası yürüttüğünü ve bu bağlamda Eylül 2023’te Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu marjında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir görüşme gerçekleştirdiğini anımsattı.
“ÇİFTE STANDARTLA SUÇLANIYORDU”
ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansı da Türkiye’nin İsrail’le olan ticareti durdurma kararını duyurduğu haberinde, “Mart ayındaki yerel seçimlerde büyük aksilikler ile karşı karşıya kalan Erdoğan hükümeti, İsrail’le olan ticaretin durması için ülke içinde yoğun bir baskı ile karşı karşıyaydı. Eleştirenler, hükümeti, İsrail’e güçlü suçlamalar yöneltirken ticari ilişkileri sürdürerek çifte standart uygulamakla suçluyordu” diye yazdı.