Balon balığını karaya çıkarana ceza: 3 bin 770 lira

Zehirli ve istilacı balon balıklarının Akdeniz’de popülasyonu son yıllarda hızla arttı. İçerdiği tetrodotoksin adlı, siyanürden daha tehlikeli toksin sebebiyle insan sağlığına tehdit olan balon balıkları, ekosistemde hızla yayılıp balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Güçlü çene yapısıyla denizlerde avcı konumuna gelen balon balığı, yavrulama dönemindeki balıklarla beslenerek üreyip, hızla çoğalabiliyor. Çene yapısıyla metali koparabilen balon balıkları, balıkçıların av gereçlerine de zarar vererek, insan sağlığı, ekosisteme zararının yanı sıra, ekonomik kayba da neden oldu.

KARAYA ÇIKARILMASI YASAK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan balon balığı avcılığı desteklemesi kapsamında 5 yılda Antalya kıyılarında 88 bin 747 balon balığı avlandı. Avcılık desteklemesiyle yakalanan balon balıkları sayesinde 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin ekosisteme girişi önlendi. Bakanlık tarafından karaya çıkarılması yasak olan balon balığı, amatör balıkçıların tekneyle açılarak ya da kıyıda yaptıkları avcılıkta oltaya takılıyor.

Amatör balıkçılar popülasyona karşı yakaladığı balığı öldürüp, denize atarak tedbir almaya çalıştı. Dalgayla sahile ulaşan veya kıyıdan avcılık yapanların oltasına takıldıktan sonra plajlarda bırakılan balon balıkları, çevre kirliliğine neden oldu.

Antalya sahillerinde kıyıdan balık avlayanların bulunduğu bölgelerin yakınında çok sayıda ölü balon balığına rastlandı. Avcılardan bazılarının imha etmek yerine balıkları plajlara bıraktığı, kum ve çakıl arasına gizlediği görüldü. Balon balıklarının oluşturduğu çevre kirliliğine plajda yürüyüş yapan ve denize girenler tepki gösterdi.

SATANA 37 BİN 770 LİRA CEZA

Balon balığının zararının önlenmesi için sahile bırakan ya da teknesinde limana getirene ceza uygulanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından balon balığına ilişkin cezalar şöyle:

“Balon balığını karaya çıkaran amatör balıkçıya 3 bin 770 lira, tekne sahibine 5 bin 662 lira, ticari balıkçıların izin almadan balon balığını karaya çıkarması halinde kişiye 12 bin 835 lira, tekne sahibine 18 bin 880 lira, balon balığı satana 37 bin 770, balon balığını işleyen tesislere 75 bin 553 lira.”

Amatör olta balıkçılarının kıyıda ya da teknede balon balığı yakalaması halinde öldürüp açık denize bırakması gerektiği belirtildi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Halil Falyalı’nın infaz edilen sağ koluyla görüşen gazeteci Ayşemden Akın’ın korumaları kaldırıldı

‘Halil Falyalı Yaşıyor’ yazı dizisini kaleme alan ve Bugün Kıbrıs’ta yayımlayan Ayşemden Akın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada polis korumalarının kaldırıldığını açıkladı.

Bakan Uraloğlu: Çocuklarımızı dijital dünyanın risklerinden korumak için çalışıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi dijital dünyanın risklerinden korumak ve onları bilinçli dijital vatandaşlar olarak desteklemek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.

Saldırıların ardından eğitime ara verildi

Hindistan’ın saldırısının ardından Pakistan’da eğitime ara verildi

Trump’tan Kanada Başbakanı Carney’e olay yanıt

Kanada Başbakanı Mark Carney Salı günü Beyaz Saray’daki bir toplantı sırasında Başkan Donald Trump’a Kanada’nın asla satılık olmayacağını söyledi. Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olabileceğini defalarca dile getiren Trump ise bu sözlere “Asla asla …

Yılmaz Özdil’den Diyanet’e sert çıkış: ‘Atatürk’e lanet okuyan kafadan da ancak bu çıkar’

Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil SÖZCÜ TV’de yayınlanan İpek Özbey’in sunduğu Kırmızı Beyaz programında gündemi yorumlamaya devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kız ve erkek arkadaşlığının zinaya yol açtığına ilişkin hutbesine tepki gösteren Özdil, Diyanet’e çok sert ifadelerle yüklendi.

Bir havayolu daha İsrail’e uçuşlarını askıya aldı

Polonya’nın kamu yayıncısı TVP World’ün haberine göre, Lufthansa, Delta, British Airways ve Air India gibi diğer büyük hava yolu şirketleriyle birlikte LOT da Tel Aviv’e uçuşları askıya alan firmalar arasına girdi. HUSİLER HAVALİMANI’NI VURMUŞTU …