Anne ve baba, böbrekleri ile çocuklarına yeniden can verdi

Nevşehir’de yaşayan Songül ve Fahri Efe çiftinin Ayşe ve Fatih isimlerini verdikleri 2 çocukları dünyaya geldi.

Ancak çiftin oğulları Fatih’e, 2012 yılında 14 yaşına geldiğinde böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Efe çifti, çocuklarının hastalığına yaşadıkları şehirde çözüm aradı ancak bulamadı. Yakınlarının tavsiyesi ile aile, böbrek nakli için özel bir hastaneye başvurdu. Bu sırada Songül Efe, oğluna böbreğini vermek için gönüllü oldu. Hastanede yapılan testler sonucunda böbreğinin uyumlu olduğunu öğrenen Efe, yapılan nakille oğluna ikinci defa hayat verdi. Naklin ardından kısa sürede sağlıklarına kavuşan anne ve oğul taburcu edildi. 2 sene sonra, bu kez 18 yaşındaki abla Ayşe Efe’ye böbrek yetmezliği tanısı konuldu.

BABAANNESİNDEN BÖBREK NAKLİ YAPILDI

Ayşe Efe’ye babaannesi Gülser Efe böbrek vericisi olmak istedi. Testlerde uyum sağlanınca genç kız, babaannesinden aldığı böbrek ile yaşama tutundu. Ancak nakil sonrasında evlenen ve 2 çocuk sahibi olan Ayşe Efe’nin babaannesinden aldığı böbreği, aradan 10 sene geçtikten sonra tekrar iflas etti.

BABASI CAN OLDU

1 sene boyunca diyalize giren Ayşe Efe’ye bu sefer de babası Fahri Efe böbreğini vermek istedi. Kontrollerde babasıyla böbreği uyumlu olan Ayşe, bu sefer de babasının böbreğiyle yaşama tutundu. 4 Şubat’ta gerçekleştirilen nakil sonrasında baba ile kızı, kısa sürede sağlıklarına kavuştu. Hastanede annesinden böbrek alan Fatih, ablasına böbrek veren babasına; oğluna böbrek veren anne de kızına refakatçilik yapıyor.

“DİYALİZE GİREN 30 BİN HASTA VAR”

Nakil ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, baba ve kızın 3 günde böbrek değerlerinin normale döndüğünü söyledi. Prof. Dr. Aliosmanoğlu, “Nakil yaptığımız Ayşe’de genetik bir problem dediğimiz sendrom vardı. Aynı problem erkek kardeşi Fatih’te de meydana gelmiş ve 2012 yılında annesinden böbrek nakli gerçek gerçekleştirilmiş. Ayşe’ye 2014 yılında böbrek nakli yapılmış ancak son 1 yılda artık yeniden böbrek yetmezliğine girdiği için 1 yıldır yeniden diyaliz tedavisine başlamıştı. Diyalizde uzun süre hayat düzgün devam etmiyor maalesef. Ancak bu kez de babaları verici oldu. 3 gün önce de böbrek naklini gerçekleştirdik. Organ bağışı günümüzde çok önemli. Diyalize giren kayıtlı 30 bin hasta var” dedi.

“HİÇ TEREDDÜT ETMEDİM”

Kızıyla bir araya gelince duygu dolu anlar yaşayan Fahri Efe, “2012’de kızım nakil olmuştu. Ancak annemden aldığı böbrek 12 yıl sonra iflas etti. Ben de bu kez ona kendi böbreğimi verdim ve çok şükür kızım sağlığına kavuştu. Sonrasında oğlumda da organ yetmezliği sorunu ortaya çıktı. Oğluma da annesi böbreğini verdi. Böbrek naklinden kimse korkmasın, herkes verebilir. Yabancı birisi, tanımadığı yabancı birisine böbreğini vermez ama aile veriyor. Hiç tereddüt etmedim” diye konuştu.

“BABAMA MİNNETTARIM”

Diyalizin kendisi için çok zor olduğunu söyleyen Ayşe Efe, “12 sene sonra böbreğim iflas etti. Önce kadavradan nakil için başvurmuştum ama çıkmadı. Bu sefer babam böbreğini verdi. Babama çok minnettarım. 1 sene boyunca diyalizde çok zorlandım gerçekten. Haftada 3 kez diyalize gidiyordum ve 4 saat sürüyordu. Bu süreçte her şey kısıtlıydı. Suyu bile doğru düzgün içemiyordum. Suya hasret kalmıştım. Şu an babamın sayesinde her şeyi doyasıya yiyip içebiliyorum. Sağlığıma yeniden kavuştum. Organ bağışı gerçekten hayat kurtarıyor” dedi.

“DİYALİZ ÇOK ZOR BİR SÜREÇTİ”

Diyaliz sürecinin çok zor olduğunu söyleyen Fatih Efe de “2012’de kısa süreli diyalize girdim. Diyaliz çok zor bir süreçti. Dışarı çıkamıyor, okula gidemiyordum. O zamanlar böbrek naklini tam bilmiyorduk. Böbrek nakli olan birinin yanına gittik ve o anlattı. Annem de bana böbreğini vermek istedi. Bu şekilde böbrek nakliyle tanıştık. Nakilden sonra normal bir insan gibi gezmeye, istediğimizi yiyip içmeye başladık. 15-16 senedir herhangi bir sıkıntı yaşamadım” diye konuştu.

“EVLAT DEYİNCE AKAN SULAR DURUR”

Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamayan anne Songül Efe ise “Evlat deyince akan sular durur. Hayatta değişemeyeceğim tek şey evlatlarım. Fatih’e böbreğimi verirken 1 saniye bile düşünmedim. Sadece onun sağlıklı olmasını istedim. Çünkü oğlum diyalizde çok zor günler geçirdi. Kızım da babasının sayesinde kurtuldu” dedi. 

Related Posts

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün