“HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden yüzde 90 oranında korumaktadır”

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Murat Naki, rahim ağzı kanserinin HPV virüsü tarafından tetiklendiğini ve erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Naki, düzenli testler ve HPV aşısının hastalığı önlmede etkili olduğunu belirtirken, kadınları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Rahim ağzı kanserinin ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Naki, özellikle HPV enfeksiyonunun tedavi edilmediğinde kansere dönüşebileceğine dikkat çekti. Hastalığın belirtilerinin genellikle olmadığını söyleyen Prof. Dr. Naki, düzenli kontrollerin hayat kurtarıcı olabileceğini söyledi.

Tarama ve Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Prof. Dr. Naki, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, erken yaşta başlayan cinsel ilişki, sigara kullanımı ve zayıf bağışıklık gibi faktörlerin HPV enfeksiyonunu tetikleyebileceğini belirtti. Tarama testlerinin 25 yaşından itibaren düzenli olarak yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Naki, 30 yaşından sonra yapılan HPV testlerinin ise kritik olduğunu söyledi.

Kanserin Tedavi Yöntemleri

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisle tedavi edilebileceğini belirten Prof. Dr. Naki, tarama yapılmayan toplumlarda kanserlerin ileri evrede tespit edildiğini ve cerrahi müdahalenin zorlaştığını açıkladı. Erken evre kanserlerde cerrahi müdahalenin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Naki, ilerlemiş evrelerde ise radyoterapi ve kemoterapinin tedavi yöntemleri olduğunu belirtti.

“Dokuzlu HPV Aşısı Yüzde 90 Koruma Sağlıyor”

Prof. Dr. Naki, HPV enfeksiyonuna karşı geliştirilen dokuzlu HPV aşısının önemine değinerek, aşının rahim ağzı kanserine karşı yüzde 90 koruma sağladığını belirtti. Aşının 9-15 yaş arası çocuklara yapılmasının ideal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Naki, 15 yaşından sonra da aşılamanın uygulanabileceğini kaydetti.

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

Related Posts

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün