Harvard Üniversitesi’ndeki Magna Carta’nın “ucuz kopya” sanılan belgenin nadir nüshalardan olduğu anlaşıldı




Harvard Üniversitesi’nin Magna Carta İncelemesi

Harvard Üniversitesindeki Nadir Magna Carta Kopyası

Harvard Üniversitesi koleksiyonundaki nadir bir nüsha, aslında ucuz bir kopya olmadığını ortaya çıkardı. İngiliz demokrasisinin en eski belgesi olan Magna Carta’nın 1300 yılına ait nadir bir nüshası, Harvard’da bulundu. Hukuk sisteminin temelini atan bu belgenin orijinali 4 kopya olarak biliniyordu, ancak 1300 yılına ait versiyonundan 6 kopya olduğu düşünülüyordu.

Ultraviyole Işını ve Detaylı İnceleme

King’s College London üniversitesinden Profesör David Carpenter ve East Anglia Üniversitesinden Profesör Nicholas Vincent, Harvard’daki Magna Carta kopyasını incelemek için çalışmalar yürüttü. Ultraviyole ışını ve spektral görüntüleme teknikleri kullanarak belgeyi detaylı bir şekilde inceleyen profesörler, belgedeki katmanların eşleştiğini tespit etti.

Milyonlarca Dolar Değerindeki Nadir Nüsha

1300 yılında hazırlanan Magna Carta nüshalarının farklılık gösterdiğini belirten Profesör Carpenter, Harvard’ın milyonlarca dolar değerindeki bu nadir nüshaya sahip olduğunu aktardı. Üniversitenin bu kopyayı yıllardır fark etmeden koleksiyonunda bulundurmasına şaşırdığını belirten Carpenter, üniversitenin bu nüshayı satma gibi bir planının olmadığını vurguladı.

Magna Carta Nedir?

Magna Carta, 15 Haziran 1215 tarihinde imzalanan bir İngiliz belgesidir. Kralın yetkilerini kısıtladığı ve halka bazı haklar ve özgürlükler tanıdığı bu belge, Orta Çağ’ın en önemli hukuki belgelerinden biridir. Günümüzde demokrasinin temel referans belgelerinden biri olarak kabul edilen Magna Carta, feodallerin haklarını garanti altına alan ve hukukun üstünlüğü ilkesine vurgu yapan bir anlaşmadır.


Related Posts

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler Batı Şeria’da zeytin ağaçlarını söktü

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait yaklaşık 200 zeytin ağacını sökerek tahrip etti.

MİT Başkanı Kalın, Hamal heyetiyle görüştü

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindeki heyetle bir görüşme gerçekleştirdi.

Trump’tan Gazze açıklaması: ‘Anlaşmayı yapın’

Yakın zamanda Gazze’de ateşkesin olabileceğinin sinyalini veren ABD Başkanı Donald Trump sosyal medyadan yaptığı son paylaşımında “Gazze’de anlaşmayı yapın ve rehineleri geri alın” ifadelerine yer verdi.

MHP yeni süreç için 81 ilde sahaya iniyor: ‘Terörsüz Türkiye’ toplantılarının tarihi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatları doğrultusunda, partileri tarafından “Terörsüz Türkiye İçin Milli Birlik ve Dayanışma Buluşmaları-Asırlık Birlik Sonsuz Kardeşlik” teması altında bölgesel toplantılar düzenlenmesinin kararlaştırıldığını belirtti. Yalçın, Terörsüz Türkiye toplantılarının düzenleneceği tarihi ve İlleri açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı: AİHM’in kararından memnunuz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneğinin tescil başvurusunu reddeden Yunanistan’ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine hükmettiğine yönelik kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Erakçi: İran’ın Washington ile müzakereleri yeniden başlatmak için henüz bir “planı” yok

Erakçi: İran’ın Washington ile müzakereleri yeniden başlatmak için henüz bir “planı” yok