Üst solunum yolları enfeksiyonları arttı

İklim Değişikliği Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Artırıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, iklim değişikliğine bağlı olarak mevsimsel döngülerin bozulduğunu ve solunum yolu enfeksiyonlarında küresel bir artış gözlendiğini belirtti. Solunum sistemi hastalıklarının iklim koşullarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Özlü, mevsimsel dönüşümlerde bu hastalıkların sıklığında artış yaşandığını belirtti.

Özlü, yaz ve bahar aylarında alerjik hastalıkların sıklıkla ortaya çıktığını, kış aylarında ise solunum yolu enfeksiyonlarının daha fazla görüldüğünü söyledi. Ancak, iklim değişikliğinin etkisiyle bu denge bozulmaya başladı. Özellikle son yıllarda viral enfeksiyonlar ve zatürre gibi hastalıkların artış gösterdiğini belirtti.

SEMPTOMLAR ÖRTÜŞEBİLİR

Prof. Dr. Özlü, bahar aylarında alerjik hastalıklara bağlı semptomların arttığına dikkat çekerek, enfeksiyon ve alerji arasındaki farkı ayırt etmenin zor olabileceğini ifade etti. Hastaların öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi ortak semptomlara dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

‘MEVSİMSEL DÖNGÜLER DEĞİŞTİ’

Özlü, viral enfeksiyon geçiren hastaların kısa sürede başka bir virüse yakalanabileceğini belirterek, Covid-19 başta olmak üzere farklı virüslere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Son zamanlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalıkların sıklığında değişiklik yaşandığını belirtti.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTMAMIZ LAZIM’

Özlü, viral solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine dikkat çekti. Hijyen kurallarına uyulması, sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve grip aşılarının yaptırılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Doğru sandığınız egzersizler sağlığınıza zarar verebilir!

Geçirdiği trafik kazası sonrası yanlış tedaviyle kolunu neredeyse kullanamaz hale gelen 80 yaşındaki Mehmet Tuncay Üstüoğlu, doğru tedavi süreci ve doğru egzersizlerle sağlığına kavuştu. Uzmanlar, cerrahi müdahale sonrası rehabilitasyon sürecinde yapılan yanlış egzersizlerin tedavi başarısını ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguladı. İşte dikkat edilmesi gereken kritik noktalar…

İktidar sağlık sistemini öve öve bitiremiyor, yurttaş derdine çare bulamıyor: Bir ay sonraya randevu isyanı!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Sağlık hizmeti konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz” açıklamasını yaptı. Ancak 1 ay sonraya randevu verilen yaşlı kadının videosu, Memişoğlu’nun sözleriyle çelişti. Yaşlı kadının “Ben nasıl dayanacağım. Ben ister miyim böyle olmayı” diyerek kendini yere bırakması kamuoyunun büyük tepkisine yol açtı.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

‘Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır’

Genel Sağlık-İş, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’ndeki (ADSM) sorunlara dikkat çekti. Sendika “ADSM’ler dolgu tutmayacak hale gelmiş, çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır” açıklamasında bulundu.

Malatya’da Çocuklar için 23 Nisan Etkinliği Düzenlendi

Malatya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören çocuklar için 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlik yapıldı. Hastane yönetimi ve Türk Kızılay Malatya Şubesi işbirliğinde düzenlenen etkinlikte çocuklar, ebru ve kil …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir