MEB’den bir sendikanın ‘müfredat dışı ders’ iddiasına yanıt

Meb’in Eğitim Sendikasına Yanıtı: Müfredat Dışı Ders İddiaları!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bir eğitim sendikasının “müfredat dışı ders işleneceği” iddialarına ilişkin açıklama yayınladı.

Açıklamada, bütün demokratik hukuk devletlerinde olduğu gibi Türkiye’de de temel hak ve hürriyetlerin kullanılması konusunda anayasal güvenceler getirildiği vurgulandı.

“Yasal düzenlemeler göz önünde bulundurulmalı”

Anayasa’nın güvence altına aldığı özgürlüklerden birinin de sendikal faaliyet özgürlüğü olduğu, insan haklarının korunmasına ilişkin bütün uluslararası metinlerde temel hak ve hürriyetler kullanılırken “başkalarının özgürlüklerini ihlal etmemesi gerektiği” ilkesinin ortak kabul gördüğü belirtilen açıklamada, sendikal hakların kullanılmasında Anayasa’nın 12, 41, 42 ve 51. maddelerine işaret edilerek, Milli Eğitim Temel Kanunu ile aile hayatını koruma altına alan bütün yasal düzenlemelerin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altı çizildi.

“Adli ve idari süreç yürütülecektir”

Eğitim öğretim kurumlarımızda, ilgili mevzuatımızla çerçevesi belirlenerek Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımızca onaylanan müfredat dışında herhangi bir konunun ders içeriği olarak belirlenmesi veya okutulması mümkün değildir. Gerek sendika yetkilileri gerekse okullarımızda görev yapan öğretmenlerimiz, Anayasa’mız başta olmak üzere kanunlarımızla kendilerine verilen yetki ve görevler çerçevesinde hareket etmekle yükümlüdür. Sendikal haklar, örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık hakkını içermekte olup kamu hizmetlerinin nasıl yürütüleceğinin çerçevesini ise mevzuat belirlemektedir.

Ulusal ve uluslararası normlarda sendikal hakların kullanımı, kamu hizmetlerini keyfi biçimde yürütmek anlamına gelmemektedir. Sendikal hürriyet iddiasıyla yürütülen ötekileştirici, ayrıştırıcı, kamplaştırıcı ve illegal faaliyetlerin ‘sendikal özgürlük’ kavramını dejenere ettiği ve özüne zarar verdiği de açıktır. Tüm bu açıklamalar ışığında, sendikal özgürlüklerin kullanıldığı iddiasıyla Anayasa’ya, yasalara ve toplumsal değerlere aykırı davranışlarda bulunarak sendikal faaliyetlerin özüne zarar veren kişi ve kurumların eylem ve açıklamalarına asla müsamaha gösterilmeyecek, gerekli adli ve idari süreçler yürütülecektir.

Related Posts

Sözleşmeli öğretmenlik mülakat yerleri açıklandı mı? 2025 sözleşmeli öğretmen mülakat yerlerine nereden bakılır?

15 bin öğretmen ataması için başvuru sürecinin sonuna gelinirken, adaylar gözlerini Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yapacağı açıklamalara çevirdi. Peki, sözleşmeli öğretmenlik mülakat yerleri açıklandı mı? 2025 sözleşmeli öğretmen mülakat yerlerine nereden bakılır?

Çocuklar için afet eğitimi ne zaman başlamalı?

İstanbul’da 23 Nisan’da yaşanan depremlerin ardından büyük bir yıkım ve can kaybı olmamasına rağmen 173 kişi panikle düşerek ya da yüksekten atlayarak yaralandı.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu, Süreyya Operası’nda konser verdi

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu, Süreyya Operası’nda konser verdi

Pazartesi ilk ders ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 28 Nisan Pazartesi günü, kent genelindeki tüm resmi ve özel okullarda ilk dersin ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ olarak işlenmesine karar verdi.

Üniversiteden dolandırıcılığa karşı bilinçlendirme hamlesi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi “Kırsalda Kalkınma İçin Anahtar: Dijital Finansal Okuryazarlık Yetkinliklerinin Artırılması” projesi kapsamında, Tokat il genelinde ve kırsal bölgelerde vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik eğitimler veriyor.

EGM 114. dönem Özel Güvenlik Görevlisi sınav sonuçları açıklandı mı? EGM 114. dönem Özel Güvenlik Görevlisi sınav sonuçları nasıl sorgulanır?

114. dönem ÖGG Temel Eğitim ve 90. Yenileme Eğitimi Sınavına katılan adaylar sonuçlara yoğunlaştı. Peki, EGM 114. dönem Özel Güvenlik Görevlisi sınav sonuçları açıklandı mı? EGM 114. dönem Özel Güvenlik Görevlisi sınav sonuçları nasıl sorgulanır?